Friday 15 March 2013

Menu Makanan untuk diet SD2






SARAPAN PAGI

TELOR - mata kerbau ke, stgh masak ke, scramble, omelete (campur sausage, bawang, capsicum)
SAUSAGE - rebus, grill, slice kecik2 dan goreng
DAGING BURGER & AYAM
FISH FINGER/FILLET (cari yg kurang tepung)


MAKAN TENGAH HARI

AYAM, DAGING, IKAN, SEAFOOD, TAUHU, TEMPE, TELOR ITIK dan SAYUR HIJAU dalam apa juga cara masakan.YONG TAU FU TANPA KUEY TEOW dengan kuah sup dan janganla ambil kuah coklat yg manis

MAKAN MALAM

SUP atau TOMYAM AYAM, DAGING, TULANG, SEAFOOD & SAYUR
SATE AYAM, DAGING, PERUT (kurangkan kuah kacang & JGN makan nasi impit)
TAHU BAKAR & SOTONG KANGKUNG
SAMA DGN MAKAN TENGAH HARI


SNEK

TEMPE.IKAN BILIS GORENG (JGN ambil terlalu banyak tempe kerana masih mengandungi kandungan karbohidrat)
NUGGET AYAM, DRUMMET, FISH FINGERS (perhatikan label kandungan karbohidrat agar TIDAK MELEBIHI 35gm sehari)

TIPS-TIPS LAIN:
Kalau makan diluar, ambil saja lauk pauk dan sayur hijau, grill chicken, ikan bakar, lamb/chicken chop dan berhati-hati dengan karbohidrat tersembunyi pada kuah blackpepper atau mushroom sos dan seumpamanya.

Kebanyakan chili/tomato sos ada kandungan gula dan karbohidrat yg tinggi. Baca dulu label dan lihat berapakah kandungan tersebut untuk per servings.

Kuah/gravy utk steak/chicken/lamb chop dan yong tau fu tinggi kandungan karbohidrat
Buah-buahan juga mengandungi kandungan gula yang tinggi. Elakkan dulu sementara berdiet.

Harus diingatkan menu adalah SEMENTARA sahaja dalam tempoh berdiet...bukan selamanya..so jgn risau..da dapat berat yg diidamkan..anda boleh makan ape saja yg diinginkan namun dalam portion yg sederhana...





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...