SARAPAN PAGI
TELOR - mata kerbau ke, stgh masak ke, scramble, omelete (campur sausage, bawang, capsicum)
SAUSAGE - rebus, grill, slice kecik2 dan goreng
DAGING BURGER & AYAM
FISH FINGER/FILLET (cari yg kurang tepung)
MAKAN TENGAH HARI
AYAM, DAGING, IKAN, SEAFOOD, TAUHU, TEMPE, TELOR ITIK dan SAYUR HIJAU dalam apa juga cara masakan.YONG TAU FU TANPA KUEY TEOW dengan kuah sup dan janganla ambil kuah coklat yg manis
MAKAN MALAM
SUP atau TOMYAM AYAM, DAGING, TULANG, SEAFOOD & SAYUR
SATE AYAM, DAGING, PERUT (kurangkan kuah kacang & JGN makan nasi impit)
TAHU BAKAR & SOTONG KANGKUNG
SAMA DGN MAKAN TENGAH HARI
SNEK
TEMPE.IKAN BILIS GORENG (JGN ambil terlalu banyak tempe kerana masih mengandungi kandungan karbohidrat)
NUGGET AYAM, DRUMMET, FISH FINGERS (perhatikan label kandungan karbohidrat agar TIDAK MELEBIHI 35gm sehari)
TIPS-TIPS LAIN:
Kebanyakan chili/tomato sos ada kandungan gula dan karbohidrat yg tinggi. Baca dulu label dan lihat berapakah kandungan tersebut untuk per servings.
Kuah/gravy utk steak/chicken/lamb chop dan yong tau fu tinggi kandungan karbohidrat
No comments:
Post a Comment